pisite_nam@blogotres.rs

Sa osmehom kroz život

Danas obilazimo najlepše biblioteke

“Neke biblioteke su mesta koja skladište knjige, a druge prava umetnička dela za sebe. One su kao dnevne sobe gradova – topla mesta u koja svako može da dođe i uči – neguju jednakost”, kaže profesor Kempbel, čovek koji je putovao svetom u potrazi za najlepšim i najvećim bibliotekama.

Biblioteka kao slika raja

Gaston Bašlar, francuski matematičar, epistemolog i teoretičar poetske mašte, zamislio je sliku raja kao ogromnu biblioteku, a njegove stanovnike opisao kao osobe sa svakodnevnim apetitom za čitanje. Interesantno, zar ne?

Postavila sam sebi neuobičajeno hipotetičko pitanje. Da kojim slučajem proradi vremenska kapsula i da se preda mnom pojave renesansni geniji, Mikelanđelo ili Leonardo da Vinči, kako bih im objasnila šta je računar i internet.

Razmišljam i čini mi se da bi najprikladniji izraz bila velika, svetska biblioteka, sa brojnim pregradama, baš kao prozori u Windows-u, sa najrazličitijim temama, autorima i izvorima.

Nacionalna biblioteka Prag, Češka Republika

prag_biblioteka.jpg

Njeno veličanstvo biblioteka

Biblioteka je bilo u njihovo vreme, nije se baš mnogo šta promenilo od srednjeg veka. Dobro, ništa značajno, sem ako izuzmemo elektronske knjige, čiji nisam ljubitelj.

Ja sam čitalac starog kova, volim da dodirnem papir, volim zvuk okretanja stranica, volim da osetim miris knjige…

Još jedno zapažanje! U modernom vremenu u kome živimo ima više pisaca nego čitalaca. Na sreću, biblioteke i dalje ispunjavaju svoju svrhu, čuvaju i neguju najvrednije tekovine čovečanstva.

Admont biblioteka, Admont, Austria

admont_biblioteka_austrija.jpg

I danas su spasonosna mesta, nepresušni izvori inspiracije, čak i prava odmorišta od sumorne svakodnevnice, beg od stvarnosti.

Prve lične biblioteke, zbirke pergamenata i papirusa, imali su još Euripid i Aristotel. Eh, kad bismo kojim slučajem mogli da zavirimo u slavnu Aleksandrijsku biblioteku ili Vizantijsku biblioteku cara Konstantina. Kakva su to tek neprocenjiva blaga bila!

Danas smo u prilici da zavirimo u najlepše biblioteke sveta, koje čuvaju ogromno ljudsko znanje među svojim zidovima, muzejskim zbirkama, čarobnim pregracima i sa bibliotekarima neobičnih moći… Kao što je prikazano u filmskom blokbasteru Bibliotekar.

Biblioteka Real Gabinete Portugues De Leitura, Rio De Janeiro, Brazil

biblioteka_brazil.jpg

Najlepše biblioteke sveta

Celzusova biblioteka u Efesu, Javna biblioteka u Bostonu, Gradska biblioteka u Liverpulu, Javna biblioteka u Vankuveru, Nacionalna biblioteka Kine u Pekingu, Kongresna biblioteka u Vašingtonu, Eskorial biblioteka u Madridu, Pravna biblioteka u Ajovi.

Da nastavimo dalje, Biblioteka Koledža Seint Džon u Kembridžu, Biblioteka u Vaneseli u Norveškoj, Gradska biblioteka u Štutgartu, Biblioteka Svete Genoveve u Parizu, Nacionalna biblioteka Austrije, Biblioteka Džon Rajlands u Mančesteru, Biblioteka Triniti koledža u Dablinu.

Da ne zaboravim Biblioteku Aleksandrinu (dobar pokušaj oživljavanja čuvene Aleksandrijske biblioteke), Državnu biblioteku Viktorije u Australiji, Biblioteku Kanazawu Umimirai u Japanu, Biblioteku Louis Nucera u Nici, Nacionalnu biblioteku Češke (u okviru Klementinum muzeja) i manastirsku biblioteku Strahov u Pragu, ali i Narodnu biblioteku Srbije u Beogradu… Samo su neke od najlepših.

Još o najlepšim bibliotekama sveta možete pročitati na: https://kultivisise.rs/najlepse-biblioteke-sveta/

Rada Sević

Neke biblioteke su mesta koja skladište knjige, a druge prava umetnička dela.

Pročitajte još