pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Drama na Olimpu" (istinita priča) II deo

Trenutak u kom sam prvi put kročio na najviši vrh Olimpa zamišljao sam potpuno drugačije. Izostaje zadovoljstvo, onaj osećaj ispunjenosti. Među nasmejanim licima zbijenim kao sardine između velikog kamenja oko betonskog obeležja vrha pronalazim vodiča Milana i objašnjavam mu situaciju. Sreća u nesreći: tu su i dva lokalna vodiča koji su koji minut pre nas izveli na vrh jednu turistkinju iz Japana, i dok Pančevac Ivan silazi da i on izvidi situaciju pokušavamo da im objasnimo da radio vezom pozovu pomoć, što na kraju nevoljno pristaju ali ne bez tirade o bezbednosti i odgovornosti. Nije ni vreme ni mesto da kažem šta mislim o vodičima koji za masne honorare vode turiste vezane za povodac... To je svakako bezbednije i odgovornije. Etičku stranu bolje da ne komentarišem...

Posle brzinskih konsultacija, dogovor je sledeći: Milan će spustiti grupu dalje po planu, a nekoliko ljudi će ostati uz Igora da sačeka spasioce. Vatrogasci su krenuli iz Litohora i do gore će im trebati oko tri sata. Do zalaska sunca ima još oko šest sati. Sve će biti u redu. Odmah se javljam da ostanem, a za mnom i Ivan. Ostali nam ostavljaju još vode i nešto slatkiša; većina je ipak ostavila rančeve na Skali pa nemamo baš velike zalihe, ali uzdamo se u ekspeditivnost spasilaca. I dok grupa polako kreće nazad sa vrha, i Gorana i Maja odlučuju da ostanu čisto da nam prave društvo.

Grčki vodiči kreću prvi, između njih ona Japanka, uvezana kao koza koju vode na vašar. Molimo ih da sačekaju sa skupljanjem užeta da se spusti makar par naših koji se najviše plaše izloženih litica; zadnji staje na trenutak, a onda bez reči nastavlja da razvezuje čvorove još brže. Toliko o solidarnosti komercijalnih vodiča...

Vraćam se dole do Igora i imam šta da vidim: Ivan je uspeo da mu vrati koleno na mesto! Može čak i da se osloni na nogu, ali ne možemo da rizikujemo da mu dozvolimo mu da se oslanja punom težinom. Mimoilazi nas grupica mladih, neki u patikicama sa ravnim đonom... "Čak se neću ni popeti na vrh", žali se Igor. "O, hoćeš, samo polako." Uspravljamo ga i navodimo, Ivan ispred, ja iza, Maja i Gorana sa strane. Uspon na jednoj nozi ide sporije, ali nakon nekoliko minuta savladavamo i tih dvadesetak metara i konačno smo svi na najvišoj koti Olimpa. "Može li jedan aplauz za našeg druga koji se popeo sa povređenom nogom", viče Maja i grupica na vrhu skandira. "Staviću jedan kamenčić na piramidu za tebe", ustaje jedna Portugalka. Slavlje. Ali ipak je to samo pola puta.

drama_olimp.jpg

Oblaci se skupljaju i razilaze, ali ni u jednom trenutku dovoljno za pravi pogled na sve strane. Na čas se ukaže greben Skale, a na čas moćni Stefani - "Zevsov tron". Preko puta provalije na vrhu sede dva planinara. Vetar nam na trenutke donese nerazumljive glasove. Ubrzo naša grupa ostaje sama. Vreme teče, sunce silazi iz zenita. Zid oblaka na zapadu ne sluti na dobro. Pa opet, smeh zvoni grčkim panteonom. Dobro raspoloženje nas ne napušta uprkos nevolji. Prolaze sati. Nebo se zatamnjuje, pa onda opet probija sunce.

Odjednom, sa strane odakle nikoga ne očekujemo, iskače čovek. Iz kuloara Louki, koji važi za najopasniju rutu ka Mitikasu, pojavljuje se Lazarus, vodič iz doma Giosos Apostolidis (poznatog i kao "Dom C"), najvišeg doma na Olimpu i najbližeg Mitikasu. Apostolidis, nazvan po znamenitom grčkom planinaru, ujedno je i naše odredište posle Mitikasa, ali po svemu sudeći kasnićemo na večeru... Vesti nisu baš sjajne - zbog loših vremenskih uslova vatrogasci kasne. Trebaće im još oko tri sata da stignu. Lazarus nam nosi pakete za grejanje i neke pilule za Igora. Ne zadržava se dugo, kaže da stiže loše vreme. "Šta znači loše vreme", pitam, "kiša, sneg?" "O ne, samo hladno." Samo. Ne zvuči mnogo utešno. Vetar već probija kroz polar.

Devojke odlaze sa Lazarusom nazad do Skale po ostatak stvari, a odatle će donjom stazom ispod vrhova do doma. Nas tri musketara ostajemo sami i, hteli mi to ili ne, atmosfera se lagano menja. Igor je skeptičan da li će vatrogasci uopšte doći. Uveravam ga da nedolazak nije opcija. "Krenuli su, čuo si šta je čovek rekao. Neće nas sigurno ostaviti ovde preko noći." Tešim i sebe. Ivan naglas razmatra opcije za sklonište, diskutujemo o jednoj steni iza koje bismo mogli da se smestimo sva trojica. Igor guta jednu od onih tableta i tone u kratak san. Pokušavamo da vidimo šta je zapravo taj lek, ali je celo uputstvo samo na grčkom... Sati prolaze isprekidano, malo u smehu, malo u ozbiljnim temama. Sve me više brine zapadni vetar...

gorska_sluzba.jpg

Sunce je uveliko bilo pri horizontu kad su konačno došli. Pet sati nakon poziva. "Serbija", viče Jorgos izdaleka, "ortodoks braders! Partizan!" "Ne Partizan", buni se Igor, "Zvezda!" "Ako hoćeš da te spasavamo, Partizan", smeje se Jorgos.

Lagano pristižu i ostali, uveravaju se da je Igor u redu pa koriste poslednje zrake sunca da se ufotkaju na vrhu. Grci po svemu sudeći nemaju pravu gorsku službu spasavanja, vatrogasci jesu spretni, ali nisu svi od njih baš i planinari. Nekima je ovo prvi uspon na najviši vrh Grčke. Poziranje traje bar pola sata.

Jorgos je više puta bio u Beogradu i poznaje splavove i klubove srpske prestonice bolje nego nas trojica zajedno, natuca po koju srpsku reč, ne skida osmeh sa lica. Petros i Dimitris su već ozbiljniji; Jorgos hvali Petrosa: "On se popeo na Kilimandžaro, na Himalaje i ono u Rusiji!" "Kančendžunga, Elbrus", skromno, skoro stidljivo ga ispravlja Petros, više sebi u bradu. Odlučuju da Igoru navuku pojas, zakače ga na uže usidreno na vrhu i spuste najkraćim mogućim putem, kuloarom Louki. S obzirom na ono što znamo (ili ne znamo) o toj stazi, nikome od nas nije baš svejedno. Dimitris osigurava, a Petros kreće u korak sa Igorom lagano dole. Mi moramo da čekamo, da neko slučajno ne bi pokrenuo neki kamen dok se oni ne spuste. Ali bar je krenulo!

Ceo sat kasnije, sumrak već zahvata Olimp. Jorgos je već dva puta oblačio dodatne slojeve, Ivan i ja navlačimo sve što imamo na sebe. U rancu imam još dve prljave majice i ozbiljno se nosim mišlju da i njih ogrnem. Noge su mi kao dva balvana, otupele i utrnute. "Spremite se", kaže Dimitris ozbiljno, i onda čekamo još desetak minuta, taman dok prvi nalet adrenalina učini svoje. Nakon šest i po sati, napuštamo Mitikas.

Kuloar Louki nije najteži put ka Mitikasu ili od njega, ali daleko od toga da je lagan. Stene su raspoređene kao sumanuto strme stepenice i ceo smer je jedna kontinualna vertikala visine oko 250 metara, bez skretanja ili lomljenja, i sa ukupno tri ili četiri mesta gde čovek može da se osovi na obe noge bez prihvatanja za stenu. Jedno proklizavanje i pad može da se zaustavi samo na dnu. Magla odozdo malo ublažava utisak, ali spust nije nimalo opušten. Ne pomažu ni memorijalne table, kojih ovde ima skoro koliko i markacija... Ne pomaže ni Dimitrisovo ćaskanje: "Ovo nije teška staza, ali je najopasnija na Olimpu. Samo ove godine je ovde troje poginulo." Ma sjajno. Pri samom dnu, komad istorije - obeležje na mestu gde je 1964. godine život izgubio Giosos Apostolidis lično. Mi smo ipak imali više sreće...

planinari_spasavanje.jpg

Do doma stižemo već u sumrak. Igor je uveliko tamo. Ivana i mene dočekuju aplauzom, kao heroje koji nismo. Nismo učinili ništa što neko drugi na našem mestu ne bi. Bar bih voleo da verujem da je tako... U domu nema ni mobilne mreže ni interneta, ali nekako dobijamo informaciju da su mediji u Srbiji već objavili da je srpski planinar na Olimpu slomio nogu i da je prebačen u Litohoro. Ni imena, ni inicijala, samo nek se prodaje. "Drama na Olimpu", tako je glasio naslov. Na sekund mi je smešno, oni kažu drama a mi pričali viceve na vrhu. Ostatak večeri protiče u frustraciji, pokušavam na sve načine da se javim kući ali ne uspevam. Konačno dižem ruke, ležem u krevet ispod memljive tavanice, zatvaram oči čim sam dodirnuo jastuk glavom i već sledeće sekunde alarm zvoni za ustajanje... Sedam sati najmrtvijeg sna ikad.

Noć je donela sneg. Juče smo na trenutke bili samo u majicama, sad je napolju minus deset. Tek smo blago svesni činjenice da ne bismo preživeli noć na vrhu. Nekad je bolje i ne biti svestan svega oko sebe... Svi planovi padaju u vodu. Igoru će ionako trebati više vremena do dole, pa se zato pakujemo i odmah krećemo nazad do podnožja planine gde bi trebalo da nas čeka autobus. Dok čangrljamo rančevima po spavaonici, mladić iz kreveta nasuprot mog budi se i buni se na buku. Čujemo srpski, upuštamo se u razgovor. I on je Sremac, iz Mitrovice. "Moja majka je član kluba iz Rume", kaže. Naravno da je poznajem. Kako mali svet... Odgovaram dečurliju od ideje da pokušaju da se popnu na Mitikas po ovakvom vremenu, nudimo im prevoz do Litohora. I odustajanje je deo planinarstva, češće nego što bismo to želeli.

Kažu da je pogled sa Platoa Muza na vrhove Olimpa jedan od najspektakularnijih prizora koji se može doživeti u planinama Balkana. Mi jedva da smo videli par metara ispred sebe. Kad se još doda i zastoj od sat i po vremena na ledenom vetru, na jednom delu staze gde su vatrogasci podosta nepotrebno insistirali na osiguranju užetom i prelasku planinara jedan po jedan, malo je falilo da "Drama na Olimpu" dobije i nastavak. "Baš tebe briga, u novinama piše da si ti u Litohoru", kažemo Igoru. Konačno i mi sa kraja kolone dočekujemo svoj red, promrzle i ukočene noge jedva slušaju. "Čekajte nas tamo kad pređete", kaže Jorgos. Naravno. Čim sam prošao deo sa užetom, hitam nizbrdo koliko god brzo mogu, a od doma Petrostruga, najmlađeg i najuređenijeg na planini, do dole skoro da trčim. Kao nošen Hermesovim krilima. Kao da mi je dosta i Olimpa i magle i snega i blata i tabananja...

U Litohoru konačno hvatamo internet i javljamo se kući. O, blagodeti dvadesetprvog veka... Sećam se kako smo pre dvadesetak godina zvali fiksni telefon sa govornica koje su radile na žetone, pa ako se neko javi, javi se. Danas svi znaju vesti i pre nego što se nešto dogodi. Nije bitno da li su istinite ili ne...

U Rumu stižem oko šest ujutro, na poslu sam već dva sata kasnije. Olimp već tada izgleda daleko, kao san, ali konačno dosanjan. I već tada znam da ovaj rastanak od grčkih bogova nije zauvek. Ostalo je na Olimpu još vrhova koji će nas čekati i neki sledeći put. Tumba, Ilijas, mistični Stefani... Ostali su i dogovori sa olimpijskom ekipom, za neki drugi put, neke druge planine i neke druge visine... Ali to su već druge priče...

Milan Mirković i Blogotres

(Milana možete pratiti na perpetuuM Mobile)

Drama na Olimpu I deo

Nedelju dana po povratku sa Olimpa, Igor mi javlja da je bio kod lekara, rendgenski snimak je u redu ali trebalo bi da uradi i magnetnu rezonancu, da se utvrdi stanje mekog tkiva. Kaže da ne oseća bol dok hoda, ali je još uvek na bolovanju. Proći će neko vreme dok sve to ne dođe u potpunosti na svoje, ali da je povreda iole ozbiljna ne bi mu zakazali pregled tek za nedelju dana... Pentraće se on još iznad oblaka, ne sumnjam u to. A u nekoj drugoj priči, verujem da ćemo opet stajati na nekom vrhu. Samo bez spasilaca. I jednom je previše.

Pročitajte još