pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Grocka u doba antike sa „Beogradom za početnike”: Grobnica u Brestoviku

Sreda, 5. jun, u 17 časova
Sala Srednje škole u Grockoj, Užička 2


Interaktivna tribina „Grocka u doba antike sa „Beogradom za početnike“: Grobnica u Brestoviku, na kojoj će gosti biti Smiljana Popov, autorka emisije „Beograd za početnike“, prvog TV serijala koji je ušao u dopunski školski program, i Rade Milić, beogradski arheolog iz Centra za urbani razvoj, a domaćini učenici, biće održana u Srednjoj školi Grocka, u sredu 5. juna, u 17 časova.

U saradnji sa Centrom za kulturu i Srednjom školom Grocka, u okviru projektne nastave istorije učenici predmetnog profesora Svetozara Stojadinovića gostima će izložiti svoja saznanja o Grockoj u doba antike: rimskoj provinciji Meziji, kasnorimskoj grobnici u Brestoviku i posmrtnom kultu.

Smiljana Popov i Rade Milić će zauzvrat prikazati srednjoškolcima osmu epizodu emisije „Beograd za početnike“ i otkriti tajne rimske grobnice u Brestoviku, koja je jedini sačuvani antički objekat na tlu Beograda u koji može i da se uđe.

Brestovik.jpg

Mladi Grocke će saznati nešto više o čudnovatom otkriću ovog mauzoleja u Brestoviku, ali i o njegovom graditelju i vlasniku, koji je kao deo visokog rimskog establišmenta krajem 3. veka n.e. radio u Singidunumu, a na tlu današnje Grocke živeo u vili sa velikim brojem robova.

Interaktivno gostovanje emisije „Beograd za početnike“ Smiljane Popov u beogradskim školama realizuje se na predlog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda, kao deo dopunskog školskog programa „Beograd za početnike za beogradske đake“.

Popularna i edukativna emisija „Beograd za početnike“ je u svom privlačnom serijalu o nepresušnom blagu Beograda do sada više epizoda posvetila kulturnoj baštini i istorijskim zanimljivostima opštine Grocka.

Dobro došli!

Centar za kulturu Grocka / Grocka Cultural Center
Majevička 9, Beograd - Grocka

Zanimljiva istorija konačno je ušla u škole, zahvaljujući Smiljani Popov i Beogradu za početnike.

Pročitajte još