pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Hemingvej i Kuba

„Nikada ne idi na putovanje
sa nekim koga ne voliš…“ Ernest Hemingvej

Putovanja su uvek neko traganje, retko kad bežanje. Tražeći u životu inspiraciju, uzbuđenje, avanturu ili smisao, putujemo.

Dvojac Idemonaput je svoju zajedničku priču putovanja započeo ne tako davne (ili baš davne) 2006. godine na Kubi. Igrom slučaja baš tamo.

Svakog 02.jula u tišini i s poštovanjem se setimo nekog tako posebnog, čiji duh još luta ulicama Havane, tačnije njenim starim delom, La Habana Vieja.

ernest_hemingvej_havana.jpg

Ernest Hemingvej. Nemirnog duha, uvek u potrazi i istraživanju, pokretu, 02. jula 1961. godine je u nemanju snage da živi kako želi budući da ga je zdravlje napuštalo odlučio da oduzme sebi život.

Na Kubi je živeo dug niz godina, smatrajući Havanu svojim gradom. Sobu hotela „Ambos mundos“, koja je danas pretvorena u muzej i gde su zadržane njegove originalne stvari, pa čak i neki rukopisi, zamenio je imanjem udaljenim 20-ak kilometara od centra Havane, danas Hemingvejeva marina.

havana_hemingvej.jpg

Voleo je Kubu, njen narod i njegov slobodan i veseo duh. A Kuba mu je uzvraćala tu ljubav. I još uvek čuva sećanje na njega. Na Papu, kako su ga zvali. Legenda priča da je Hemingvej upoznavajući Kubu i sva njena mesta došao do mesta Kohimar, gde je upoznao lokalnog ribara koji mu je poslužio kao inspiracija za delo „Starac i more“.

U pokušaju da mu se oduže za to koliko ih je voleo kao narod i to koliko je voleo njihovu zemlju, podigli su mu spomenik, a ono što bi Hemingveju verovatno bilo još draže, njegovu voljenu Pilar - jahtu koja je verovatno bila njegova jedina prava ljubav, su takođe sačuvali od zaborava.

havana_kuba.jpg

Dva najpoznatija bara u koje je Hemingvej zalazio i koja su postala kultna mesta Havane za ispijanje koktela:

Floridita – u kojoj se pije Daiquiri.

El Bodeguita Del Medio – u kojoj se pije Mohito.

Veliki pisac i putnik. Žedan života. U traganju za srećom i smislenošću.

„Mladost imamo da bismo činili gluposti,
A starost da bismo žalili za tim glupostima…

:)

Idemonaput

Sve što treba da uradiš je da pišeš iskreno i predano, i
da ne misliš kakva će biti sudbina tvog dela.
Čovek nije stvoren za poraz. Čovek može biti uništen, ali ne i poražen.
Čoveku treba otprilike 2 godine da nauči da govori i otprilike 50 godina da nauči da ćuti.

Ernest Hemingvej, citati

Pročitajte još