pisite_nam@blogotres.rs

Telo i duh

Kako preduprediti osteoporozu i ojačati slabe kosti?

Za sve koji se brinu da će u starosti imati slabe kosti i osteoporozu, evo predloga kako da preduprede ovu bolest i ojačaju sopstvene kosti. Malo promena u ishrani, više brige o zdravijim namirnicama (više svežeg voća i povrća), malo više sunčanja i vežbi i možete za sebe uraditi fantastičnu stvar! Na ovaj način smanjujete mogućnost lomova, preloma i da vaše kosti postaju biti znatno jače! Evo nekoliko korisnih predloga kako preduprediti osteoporpzu, ojačati kosti i poboljšati celokupno zdravlje.

joga_1.jpg

Jedite više svežeg voća i povrća, posebno zelenog!

Činjenica je da jedemo hranu koja je previše hemijski tretirana i oslabljena mineralima i vitamina. Poted svega, mi je previše i kuvamo, pržimo, pečemo i termički obrađujemo toliko da od nje ništa korsino ne ostane. Zbog toga smo sve više bolesni, a naš organizam i naše kosti sve slabije. Kada bismo jeli više zeleniša, posebno svežeg povrća, salata i pili sporo ceđene sokove od povrća, naše kosti bi bile znatno jače i ne bismo imali prelome u starijim godinama. Dakle, mala promena loših navika, manje kuvane hrane, bolji izbor posuđa za hranu koju ipak, treba termički obraditi i eto jačih kostiju!

Nije samo kalcijum, već i drugi minerali i vitamini!

zeleno_piće.jpg

3. Šetnja, bez duvana i pojedinih lekova?

Hodanje je dobro za kosti, jer hodanjem ih jačamo. Preporučuje se svakodnevna šetnja,a vi birajte da li radije želite brzi hod, nordijsko hodanje ili laganu šetnju.

Duvan utiče na smanjenje koštane mase i slabi imuni sistem. Postoje i lekovi koji znatno oštećuju kosti, svojim nuspojavama. To su kortikostereoidi kojih često ima u lekovima: za astmu, artritis, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, za štitastu žlezdu, hormone i antidepresivima!

Blagodetni su i čajevi, posebno čaj od rastavića koji, kako su pokazala istraživanja, na ćelijskom nivou, jača kosti i smanjuje koštane infekcije. I naravno, što više sunca zbog vitamina D.

Ceo tekst pogledajte na sajtu http://www.evaija.com

šetnja_1.jpg

Malo promena u ishrani, više brige o zdravijim namirnicama (više svežeg voća i povrća), malo više sunčanja i vežbi i možete za sebe uraditi fantastičnu stvar!

Pročitajte još