pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Magični Napulj

Komad neba što je pao na zemlju

Nebo bez oblaka, more bez talasa, lađe bez jedrila…po vrhovima breščića vide se bašte sa svojim letnjim palatama, vide se visoke palme i po gde koji kiparis. Neizbrojne lađe i parobrodi ljuljaju se na moru. Sve je to obavijeno u neko čarobno plavetnilo. Ne možeš kazati ili je lepši uveče kad ga sunce ostavlja, ili ujutru kad se prvi zraci sunčevi kroz dim Vezuva kradu, ili noću kad ga mesečina obasjava, piše o Napulju Ljuba P. Nenadović.

Moje čežnje i želje odvele su me u srećnu pokrajinu, prelepu italijansku regiju Kampaniju (Campania Felix na latinskom) i magični Napulj, pred čijom lepotom su ostali zaneseni brojni slavni pisci i umetnici.

Magični Napulj nikoga ne ostavlja ravnodušnim: ili ga vole ili mrze. Mene je opčinioživopisnom atmosferom prepunom misterije, bogatom istorijom, raskošnim kulturno-istorijskim spomenicima i božanstvenom prirodom. La bella Napoli, grad je sa hiljadu kontrasta, boja, mirisa, zvukova. Autentičan duh mu daju srdačni, ponosni ljudi vulkanske energije i čarobne napolitanske melodije koje se mogu čuti na svakom koraku.

Podzemni grad sa katakombama, tunelima i prostranim sobama, samo pojačava mističnost grada i daje povod za različite legende i mitove koji se pletu i raspredaju o najlepšem podneblju veselih ljudi, sa najviše sunčanih dana u godini, najboljom hranom i pesmama.

Razumem potpuno zašto je Gete, opisujući Kampaniju i Napulj, napisao: Ako uzmem pero da pišem reči, meni pred oči izlaze slike, slike plodnih predela, slobodnoga mora, mirisnih ostrva, dimljivih bregova, i meni nedostaje sposobnosti da sve to izvedem i predstavim.

I slavni Bajron je bio oduševljen ovim pejzažima - ti si još neprestano vrt vasione, boravište gde se utrkuju ulepšavajući se priroda i umetnosti.

Predrasude u koferu

Još u autobusu, vodiči nas prvo obuče kako da držimo torbe i upozore u koje kvartove da ne zalazimo. Uobičajena doza opreza je potrebna, kao i u svim metropolama. No, ako se svaki put budete osvrtali za vozačima na vespama ili prolaznicima, stiskali torbu sve vreme, propustićete da upoznate čari i duh grada.

Poslušala sam Milorada Pavlovića, predrasude i stereotipe sam zaboravila kod kuće i pružila Kampaniji priliku. Nisam dozvolila da me poremete, da pokvare ono vedro raspoloženje koje nesumnjivo mogu da stvore predeli i ljudi, pa i predmeti oko njih.

Moj doživljaj Napulja i Kampanije sveo bi se na utisak Rastka Petrovića - našla sam ono isto plavilo neba koje je na zenitu sjajno kao dragi kamen i zatim sve toliko plavlje da se ivica prozračnog mora potpuno u njemu izgubi.

piza.jpg

Prvi susret sa čudesnom Kampanijom i Napuljem desio se na jedinstvenom vidikovcu Pozilipu, u Virdžilijanskom parku. Rano je septembarsko jutro, sunce se stidljivo pomalja iznad idiličnog Kaprija, praveći obrise i budeći ceo Napuljski zaliv od Sorenta do Flegrejskih polja, vatrene zemlje po kojoj su se razlivale tople termalne vode koje je zagrevao Vezuv.

Negde sam pročitala da se u podnožju Pozilipa nalazi Vergilijeva pećina, kao i Vergilijev i Leopardijev grob. Legenda kaže da je prokopan tunel u brdu kako bi se iz Napulja stiglo u Pocuoli i do Flegrejskih polja, za koja se u drevna vremena verovalo da predstavljaju ulaz u pakao.

Podigla sam pogled i ugledala spektakularan prizor za koji kažu da leči od bolova… Jasno plavetnilo neba, šareni krovovi, elegantne kupole crkava, litice od žutog napolitanskog tufa. Sve je odisalo nekim neobičnim mirom, pa i voda, čija boja se preliva iz jasno zelene u magličasto plavu, patinastu pa marinsko plavu boju…sve boje i nijanse.

Blistavo zelenilo među granjem kiparisa, maslina i palmi, izgleda kao da se osmehuje. U vazduhu i nozdrvama osećala se slanoća mora pomešana sa mirisom borovine. Sunce je raspršilo svoje zrake na nemirno Tirensko more, na skrovite uvale i ušuškane plaže što ga grle. Sve se kupa u zlatastoj svetlosti. Predeli u daljini izgledaju tako blizu, nadohvat ruke. I sve je obavijeno velom nedokučivosti.

Napuljske šetnje

Ime Napulj ili Napoli na italijanskom, potiče od grčke reči neapolis, što u prevodu znači novi grad, iako je grad star najmanje 2.800 godina.

Na ovom parčetu neba što je palo na zemlju (un pezzo di cielo caduto in terra), gradu bogate gastronomije i još bogatije istorije još od antičke, grčke kolonije Partenopa, smenjuju se sve epohe prošlosti i sva raskoš sadašnjice. Biste i vaze, bronza i kameje, stubovi i kolonade, katakombe i akvarijumi, ahatski rez i uglačani korali, kapele i crkve, slike i freske… (M. Pavlović)

Ostavili su svoje tragove Grci (Velika Grčka - Magna Graecia), Etrurci, Rimljani, Germani, Francuzi, Španci…

Mešavina juga i istoka, severa i zapada, raskoši i bede, prirode i umetnosti, božanstva i sujeverja. I sve to pliva i kupa se u sunčevoj svetlosti, i sve lepo i vedro, veselo i primamno izgleda: sura i štrkljasta kuća sa balkonima i prozorima na kojima su konopci zategnuti, preko kojih se suši staro, raznobojno, iscepano rublje, kao i veliki spomenik Vitorija Emanuela…(M. Pavlović)

Ceo Napulj, od Kapodimontea do Pozilipa, pruža neverovatne prizore lepote prirode i nesvakidašnja umetnička blaga. U prelepoj katedrali Svetog Đenara, zaštitnika grada, u pitoreskoj Crkvi Svete Kjare sa pozlaćenim statuama anđela, veličanstvenoj kapeli San Severo, manastiru San Martino, osobitoj crkvi Đezu…

italija.jpg

Istorija Kampanije ali i svetskih civilizacija čuva se u raskošnom Arheološkom muzeju sa Tajnim kabinetom, grčkom Pestumu,antičkojKapui, u kapitalnimarheološkim nalazištima zaustavljenim u vremenu - Pompeji i obližnjem Herkulaneumu.

Umetnička blaga čuva očaravajući muzej Kapodimonte sa slikama vanserijskih umetnika: Karavađa, Rafaela, Ticijana, Mazača, Mazolina, Goje…

Duh grada osetićete na Danteovom trgu među knjigama i antikvitetima, u dražesnoj Galeriji Vitorio Emanuele ili San Karlu, najstarijem pozorištu/operi u Evropi, na trgu San Domeniko Mađore, u uzanoj ulici dei Tribunali, u umetničkom kvartu San Gregorio Armeno…

Da se nalazite u prestonici jednog kraljevstva, očigledno je na trgu Plebišito, kojim dominira monumentalna Kraljevska palata ili palata Burbona i prelepa Crkva Svetog Franje Paolskog sa kolonadama.

Fascinantne storije kriju katakombe, a neverovatne priče praćene napolitanskom muzikom, zvukom vespi, škripom guma ili glasnim razgovorima, čućete na ribljoj pijaci, u via Toledo ili u Spakanapoli, starogrčkom centru grada, prepoznatljivom po motivima iz filmova Sofije Loren.

Na punoću života i kreativni haos nailazite u spektakularnom metrou, prometnoj Garibaldi železničkoj stanici ili kod pristaništa Molo Beverelo ili Kalata Porta di Masa, na slikovitoj Merđelini i Kjaji, što povezuje primorski deo sa centrom grada.

Uživaćete u opčinjavajućem pogledu ali čuti i intrigantne mitove i legende, u Novom zamku (Castel Nuovo), starom aragonskom zamku na moru, koji je nov u odnosu na Zamak jajeta (Kastel del'Ovo), na tvrđaviSant Elmo, u palati dona Ane, u rajskom Pozilipu…

U zavičaju pice i najbolje ulične hrane na svetu, greh je ne probati pravu, originalnu napuljsku picu u nekoj od istorijskih picerija, kao što su Brandi, San Mikele, Port'Alba, Sorbilo, Di Mateo, Belini

Ne propustite espreso Kod profesora i božanstvene kolače, sfoljatele - lisnato testo u obliku školjke punjeno rikotom i sušenom korom narandžeili babà -ukusne kolače sa rumom u slavnom Gambrinusu.

Božije panorame čekaju putnika na slikovitom Kapriju, šarenoj Pročidi, živopisnoj Iskiji, u spektakularnom Sorentu, na čarobnoj Amafi obali, u gradu po meri čoveka - Salernu, na veličanstvenom Vezuvu, simbolu Kampanije, u parku prirode, Ćilentinskoj obali…

Svako mesto zadivljuje svojom lepotom i ti osećaš da su to ostaci jedne velike epohe čija duša neprekidno živi u svim stvarima. Razumećete izreku Vidi Napulj i umri, ovde se umire od lepote!

zamak.jpg

Neapolitanci

Crnjanski kaže:Volim Neapolitance, tako valja živeti. U Napuljskim šetnjama Milorad Pavlović kazuje: Narod koji se rađa na obali mora, koji na njemu provodi svoj vek i s njim se srodi čudno zavoli ovo vodeno bezmerje, i on mu je svom dušom odan; on za njega ima suze i pesme, ima gatke i bajke, ljubav i tugu, želju i čežnju. Zato su divne napolitanske pesme toliko pune emocija i istovremeno protkane melanholijom.

Napulj je veseo, pomalo luckast, samozadovoljan, živahan, lakomislen i sav u pokretu, sav u vrtlogu, kao u grotlu Vezuva. Sve se dešava na otvorenom, na ulici, živi se životom sadašnjice, životom trenutka. Ovaj prekrasni grad prepun je brojnih kontrasta. Napulj je carstvo paganstva iako u njemu postoji 448 crkava. Većina ovih bogomolja spolja izgleda neugledno, a unutra kriju neverovatna bogatstva.

Napolitanci veruju da njihov grad od Vezuva čuva sam Bog i Sveti Đenaro, zaštitnik grada, čija se krv kao relikvija čuva u prekrasnoj katedrali. Svečeva krv se prekapa prve subote u maju, zatim 19. septembra i jednom u decembru. Krv je stalno tekuća, ukoliko nije, strahuje se da će se nešto desiti Napulju. Godine 1944, kada krv Svetog Đenara nije potekla, Vezuv je proradio. Dok krv teče, Napulj je miran!

U Napulju ćete doći u dodir sa najapsurdnijim predmetima i ljudima, doživeti nemogućnosti i neverovatnosti, i sve to primiti kao posve pojmljivo i prirodno… Ovde se sve nacije i sve rase vrte i mešaju, ali se ne stapaju, jer sve biva trenutno i na kratko vreme, piše Milorad Pavlović u sjajnoj knjizi Napuljske šetnje, koju najsrdačnije preporučujem.

Ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda. Treba stati, razgledati, pružiti šansu sebi da upoznamo ovaj predivni, mitski grad koji je istorija porazila.

O duhu Napolitanaca puno govori i jedna anegdota. Kada je Fudbalski klub "Napulj" osvojio prvenstvo 1987. godine, predvođen Dijegom Maradonom, na groblju se pojavio veliki transparent s natpisom: Mrtvi, ne znate šta ste propustili! Svoj stav prema političarima pokazuje i suvenir, toalet papir sa likovima italijanskih i svetskih političara. Originalno, nema šta!

Pozdrav moru

Čuvena mafijaška organizacija Kamora i njene aktivnosti za putnike i turiste su nevidljivi. Čak ni đubreta nije bilo na ulicama. Napulj se baš potrudio da mi se predstavi u najlepšem svetlu!

Dok smo opušteno čekale da pristane trajekt sa Kaprija, pažnju sam poklonila moru.

Pod sjajem kandelabra, po osvetljenom tamnoplavom ogledalu klize uspavane barke, ogromni blješteći kruzeri, prepuni trajekti, što nestaju tamo negde za horizontom. A iza toga dalekog vidika je opet voda, pučina, more. A tamo iza nje u nedogledu, obala rajskog Kaprija, šarene Pročide i slikovite Iskije.

Trepere zvezde, mesec kao srebrni luk iznad na nebu, sve izgleda nejasnije u ovoj ljupkoj svetlosti i noćnoj misterioznosti. Ne znam da li mi se učinilo, da mi je jedna zvezda namignula i kazala: Vratićeš se ponovo! Ovo je Napulj, ovde se veruje u čuda!

O neviđenim čudima, šarenolikosti boja Kampanije, o melodičnim zvucima, impresivnim utiscima i još koječemu, čitajte u narednim putopisima…

Rada Sević

Ime Napulj ili Napoli na italijanskom, potiče od grčke reči neapolis, što u prevodu znači novi grad, iako je grad star najmanje 2.800 godina.

Pročitajte još