pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Mistika, erotika i čulnost

“Kod mene je sve barokno od formi, crteža, kolorita, kompozicije, valera. Ne podliježem klišeima i ustaljenim mišljenjima o tome šta je slika ili crtež” - Željko Đurović

zeljko_djurovic.jpg

Željko Đurović, umetnik večito zaljubljen u strast, kroz čitav svoj bogati likovni opus nije težio aktuelnosti po svaku cenu, jer se u ikonografskim i tematskim tumačenjima umetnikovih kompozicija otkriva snažan subjektivan crtež proniknute podsvesti. Fantazmagorični mediteranski svetovi tajanstvenih ženskih bića - to je ono što je glavni utisak svakog posmatrača čudesnih slika Željka Đurovića.

djurovic_zeljko.jpg

Njegova iskonska posvećenost slikanju prenesena je u slojevite magične pejsaže ezoteričnih simbola i neobičnog bestijarijuma... a ženske figure, koje često prikazuje fluidno, ključ su svih tajni. Mistika, erotika i čulnost, viđene kroz vrtloge snažnih kolorističkih stremljenja, velika su inspiracija umetnika. U svom opusu, on izjednačava život i smrt, magijsko i prirodno, rajske vrtove i pad. Ljubav, lepota, žena, opstanak, rađanje, erotika, smrt - to su Đurovićeve teme.

fantastika_zeljko.jpg

Ovaj plodni stvaralac je podjednako dobro artikulisan i u drugim likovnim medijima - peru i čeličnoj igli, s posebnim osvrtom na tehniku mecotinte, a veliki je posvećenik i ekslibrisu.

Maja Živanović, novinar i likovni kritičar

Blogotres

Studije slikarstva, kao i postdiplomske studije Željko Đurović završio je na FPU u Beogradu. Član je ULUS i Ex-libris društva Beograd i internacionalne grupe umetnika LIBELLULE (Francuska). Izlagao je u mnogim svetskim centrima umetnosti i bio jedan od učesnika na Prvoj svetskoj izložbi fantastične umetnosti u Veneciji. Dela mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i svetu.

Pročitajte još