pisite_nam@blogotres.rs

Blogomudraci

Osmi mart - dan ljubavi prema bitnim ženama u mom životu

U socijalizmu, u kome sam ja odrastala, praznik majki, onaj verski, nije nešto baš bio obeležavan. Znam samo da sam na taj dan vezivala majku i babu i da su mi one davale nešto za poklon. Imao je i moj otac taj praznik očeva, valjda smo vezivali i njega. Međutim, za mene kao klinku ekstra važan praznik je bio 8. mart.

Dan kada sam svojoj majci pravila čestitke, pune ljubavi, naivne, smešne možda, ali sam ih ja pravila sa takvom voljom i očekivala da svi padnu u nesvest koliko su divne. Kako sam odrastala tako sam saznavala i ko je Klara Cetkin i zašto se inače slavi ovaj praznik i sve što treba. Sve to stoji, istorija je neporeciva, ali sam ja ovaj dan nekako prevela u dan ljubavi prema bitnim ženama u mom životu. Od 8. marta napravila sam dan za moju majku.

dan_zena.jpg

Kad je sad pogledam, pomislim sa koliko hrabrosti i optimizma je išla kroz život. Došla je u ovaj veliki grad iz tamo neke krševite daljine, iz nekih kamenitih predela… Srpkinja, Dalmatinka (Dalmacijo kamenita), kao klinka od 15 godina došla je u srce Šumadije (šumo šumovita) i tu i ostala. Šta je imala pameti da sa sobom ponese, to je bilo to, sa onog kamena osim pameti nije ni imalo šta drugo da se ponese. Šta je imala da mi da dala je, iskreno, osim ljubavi ništa drugo nije ni trebalo.

majka_zena.jpg

Sad tek vidim jasno, za nju kao ženu nije bilo mnogo prostora ni vremena, stalno je morala da bude na nekom zadatku, i kao ćerka, i kao žena, i kao majka. Ona se nije kao Klara Cetkin borila za pravo glasa, ali se izborila za mene, da mogu da mislim svojom glavom, da se ne plašim života i da u svemu vidim zrno sreće.

Mislim da je to dovoljan razlog za proslavu Osmog marta, bar što se mene tiče. Naravno, uvek ću ga slaviti, to je dan kada je moja majka dobila mene – poklonila mi je 8. mart za rođendan.

Drage žene, srećan nam praznik žena i jedno veliko hvala svim ženama pre nas, zahvaljujući njima mi smo danas „jednakije“ nego ikad pre.

8. mart je dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama – tek 1972.

Ujedinjene nacije obeležavaju 8. mart kao Dan žena od 1975. godine.

Pročitajte još