pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Pod dejstvom pozorišne magije

Petak veče.Na jednom beogradskom ćošku čekam svoju gimnazijsku drugaricu. Odemo ponekad u pozorište, na predstavu po njenom izboru, jer meni je svejedno, samo nek je pozorište...

- Kasnim, ali stižem - čitamSMS.

-Nema veze -pomislih.

- Sve u redu - odgovorih.

Taman prilika za cigaretu. Posmatram uzavreli svet oko sebe. Laganim hodom pozorišnom ulazu približava se otmena gospođa sa pomalo umornim izrazom lica. U svakoj ruci nosi po jednu očigledno potešku torbu... Au, nije li to nosilac glavne ženske uloge u predstavi?

glumac_pozoriste.jpg

Pođoh da joj otvorim vrata, ali preduhitri me jedan mladić koji je stajao bliže. Kako li će, ovako umorna, izdržati predstavu i tolike promene kostima, za koje sam pretpostavio da se nalaze u torbama.

U tom momentu pristiže moja drugarica Bilja, pa požurismo u pozorišni klub na pićence.

- Ajmo nešto kratko -veli Bilja -nemamo baš puno vremena.

Za kratko vreme stvorio se podugačak red pred salom. Lepo je što narod hrli u pozorište.

Diže se zavesa i pojavljuje se vremešna gospođa sa torbama, ali sada nasmejanog i vedrog lica, u predivnom kostimu, govori sigurnim i zvonkim glasom, čila i odmorna kao da je maločas izašla iz spa-centra! Dinamična komedija, tekst zahtevan,a naša miljenica nosila je predstavu daleko snažnije nego drugi glumci, godinama od nje mlađi... Više puta smo ih prekidali aplauzom, a atmosfera je bila toliko dobra da su se i sami glumci povremeno smejali.

pozoriste_beograd.jpg

I pored svog tog smeha i vedrine, nisam mogao da smetnem s uma otmeno, umorno lice i one dve torbe u rukama... Koliko čoveka može da izmeni, oporavi, potpuno transformiše, strastvena posvećenost poslu, pa makar bio i tako zahtevan kao glumački. U ovom slučaju ne samo zbog posla, možda i više zbog predivne beogradske publike. U magičnom spoju publike i glumca nestaju brige i svakodnevnica. Kada se uz gromoglasan aplauz glumac na pozornici sa rukom na srcu poklanja zaljubljenicima u pozorišnu umetnost, na delu je jedna od najpozitivnijih magija i ushićenosti koja na ovom svetu postoji.

Glumac je...glumac je – glumac…

Miloš

bg.jpg

- U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, neko gledati pozorišni komad u životu (Nušić)

- Pozorište, nije to samo profesija, biti glumac u pozorištu, to je stil života, stav, to je "bolest" (Saša Latinović)

- Muškarci idu u pozorište da zaborave, žene da se sete... (Džordž Džin Nejtan, američki pisac, 1882-1958)

- Kritičar je za pozorište suštinski važan, koliko i mravi za izlet u prirodi... (Džozef Mankijevič, američki reditelj)

Pročitajte još