pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Posebna vrsta lepote

"Najplodonosnije stanje koje umetnik može da ima je vrtoglavica, kada mu se izmakne tlo pod nogama - to je najbolje"

Vladimir Dunjić je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio 1981, u klasi profesora Mladena Srbinovića. Prvi je laureat nagrade za likovnu umetnost ”Momo Kapor”, koja mu je dodeljena za ”trodecenijski rad kojim se potvrdio kao autentični umetnik u savremenom srpskom slikarstvu”. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i svetu.

dunjić_veo_roberta_rausenberga_1.jpg

Konstantan hod po opasnoj ivici revidiranja prošlosti i poštovanja budućnosti, kroz čitav svoj tridesetogodišnji opus, likovni stvaralac Vladimir Dunjić vešto rešava spojem dobro osmišljenih crtačko kompozicionih momenata i emocionalnih snovidjenja. Sigurnost i jasnoća likovnog jezika umetnika proizilaze iz činjenice da je on kontinuirano predan jednoj posebnoj vrsti lepote, tihovanju i tajnama koje samo slikar može na taj način da transponuje iz snova… strpljivo gradeći kompozicije, koje naizgled jednostavno rešava.

Vladimir-Dunjic-ukrotitelj.jpg

Na njegovim enigmatičnim slikama čudesne atmosfere vlada ćutanje, protagonisti vode unutrašnji monolog, figure su kompaktne i smeštene u idilične predele ili metafizičke prostore.

vladimir_dunjić_-_sphynx_cat_2.jpg

Vladimir Dunjić se kroz svoj veliki opus vraća istim temama, ali kroz nov i drugačiji pristup - to su "Velovi", "9 mačjih života", "Prokrustov muzej" i "Vrtoglavice". On se često poigrava odnosom veličine motiva i njegove predmetnosti, pogotovo kada je u pitanju žensko lice. U ikonografiji često provlači motive lastavica, leptirova i mačaka, koji ukazuju na to da se život uvek menja u novi život, novo rođenje i duhovno transformisanje.

Ovaj umetnik se kroz mnoge cikluse bavio i angažovanom umetnošću i društvenim temama, ali opet na sebi svojstven način, ostavljajući posmataraču prostor da se zapita kuda to ide ovaj svet…

Maja Živanović, novinar i likovni kritičar

"Najplodonosnije stanje koje umetnik može da ima je vrtoglavica, kada mu se izmakne tlo pod nogama - to je najbolje"

Pročitajte još