pisite_nam@blogotres.rs

Telo i duh

Prolećna detoksikacija

Stiglo je proleće. Pravo je vreme da otpočnemo proces čišćenja organizma i promenimo neke loše navike u ishrani. Pijace su ozelenele i na tezgama možemo naći sveže povrće i voće što nam olakšava proces detoksikacije.

prolećna detoksikacija_1.jpg

Korisni saveti za detoksikaciju:

1) Redovan doručak je veoma važan. Potrebno je da bude 2 sata od ustajanja.

2) Uvedite salatu od sirovog povrća uz svaki osnovni obrok. Za dovoljan unos neophodnih soli potrebno je da redovno jedemo salatu od sezonskog povrća, pijemo sveže ceđenje sokove od voća i povrća, koristimo jabukovo sirće i koristimo morske alge.

3) Koristite integralni hleb pripremljen bez pivskog kvasca.

4) Svakodnevni unos sirove šargarepe i ribljeg ulja vam omogućava povoljne uslove za dobar rad creva.

5) Bitno je kvalitetno žvakati hranu.

6) Koristite što realnije količine hrane - češći, a manji obroci.

7) Vodite računa kako spremate hranu. Najbolje je jesti sirovu hranu, kuvanu na pari i pečenu u rerni bez dodatne masnoće.

8) Izbegavajte namirnice koje sadrže šećer.

9) Masna hrana menja PH ravnotežu u debelom crevu ka baznoj, čime se stvaraju uslovi za truljenje hrane i stvaranje otrovnih gasova.

10) Redovna upotreba sirovog belog luka, ljute paprike, kima, đumbira i karija popravlja raspoloženje.

11) Neka obroci budu jedostavni. Mešanjem previše namirnica u jednom obroku, naročito slatkih i slanih ili korišćenjem voća i napitaka odmah nakon obroka otežavamo kvalitetno varenje spiranjem želudačnih sokova koji učestvuju u varenju.

12) Unosite dovoljne količine tečnosti, do 2 litre. Pijte vodu, prirodne čajeve i sveže ceđene sokove.

13) Koristite male količine nerafinisanog ulja za pripremu obroka i salata: susamovo, laneneno, maslinovo, bundevino, kokosovo kao i Gi puter.

14) Uvedite jedan dan odmor od hrane. Taj dan jedite salate od svežeg voća i povrća sa hladno ceđenjim uljem i jabukovim sirćetom i algama. Možete jesti i čorbu od povrća kao i sušeno voće sa bademom. Količine sami određujete, bitno je da nema gladi i nervoze.

15) Redovna fizička aktivnost na svežem vazduhu u vidu šetnje od 30-60 minuta pomoći će da se osećate dobro, da se pokrene proces topljenja masti, da steknete kondiciju i da vas vaše srce što duže služi.

Voli vas Maja ❤

http://nutricionistamaja.blogspot.com

prolećna detoksikacija_2.jpg

Pravo je vreme da otpočnemo proces čišćenja organizma i promenimo neke loše navike u ishrani

Pročitajte još