pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

Ruske kape na kvadrat

Nedavno sam ponudila prijatelju pomoć oko pripreme slave. Htedoh da napravim nešto slano, na primer kiflice (hoće me ta dizana testa), ili neku pitu, salatu,... Kaže: "Hvala, sve je već organizovano, al' ako bi mogla neke kolače, to mi fali... Znam! Ruske kape! Moji to obožavaju".

ruske_kape.jpg

Uh! Najmanje volim slatko da spremam, a taj kolač sam probala, al' pravila...nikada. Računam, toliko puta sam ga videla na slavama, znači, pravile tolike žene, mogu i ja. Recept, naravno, nemam, pa izađem da se konsultujem sa čika Guglom. Štreberski sve proučim, iskombinujem i napravim svoj recept, te megalomanski pokupujem materijal za tri količine, po usvojenom modelu iz detinjstva, zvanom "nemoj da bi gosti ostali gladni".

ruske_kape_02.jpg

Kako je izrada idejnog rešenja trajala čitav dan (redovna pojava u mom slučaju), nije imalo smisla u ponoć započinjati realizaciju. Sledećeg dana zasučem rukave i krenem: kuvaj, muti, peci, seci, lepi, valjaj, prelivaj...i za cca 8 sati stiže rezultat, 70-tak lepotica i jedna zver. Sve su mi tačke pred očima igrale, pa uzeh poduži odmor od poslastičarenja, čak do Nove godine.

ruske_kape_03.jpg

I eto, pre neki dan reših da ih napravim za kućnu upotrebu, al' samo jednu meru i ravno sečeno, ništa krugovi. Video sin, pa pita: ,,Zašto se tako zovu, kad nisu ni ruske, ni kape?" Al' ukus, već prve pojedene, izbrisao je nesklad između imena i izgleda.

Dragana Đukić

Recept

Kora X 2: 5 jaja, 200g šećera, 200ml mleka, 120ml ulja, 120g brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike kakaoa.

Umutiti redom belanca, šećer, žumanca, mleko i ulje, pa dodati brašno, prašak za pecivo i kakao (testo je prilično retko). Izliti u pleh veličine oko 30x40cm, obložen papirom za pečenje, staviti u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta na 220 stepeni (zavisi od rerne, čačkalicom proveriti da li je gotovo). Ostaviti da se prohladi, a zatim modlom ili čašom izvući krugove prečnika 5-6cm.

Fil: 1l mleka, 240g šećera, 80g brašna, 20g gustina, 2 vanilin šećera.

U 200ml mleka razmutiti brašno, gustin i 2 kašike šećera. Ostatak mleka sa preostalim šećerom staviti da se greje i neposredno pre nego što provri sipati razmućenu smesu i na smanjenoj vatri kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodati vanilin šećer. Ohladiti i mikserom sjediniti sa otopljenim margarinom. Filovati krugove testa i spajati ih u tortice, a zatim svaku premazati sa strane i uvaljati u kokos (100-150g). Poređati na poslužavnik, pa gornju površinu premazati otopljenom čokoladom za kuvanje (100-150g), pomešanom sa 2-3 kašike ulja. Ostatke testa, fila, kokosa i čokolade ne bacati, već pomešati i formirati kolač.

Za kućnu varijantu seći testo na kvadrate i umesto kapica formirati kocke, pa neće biti viška materijala ;-)

Pročitajte još