pisite_nam@blogotres.rs

Telo i duh

Zdrave navike kao stil života

Ne mučite sebe dijetama, uživajte u laganom mršavljenju

Šta je dijeta i koji joj je cilj? Koja je najbolja? Kako napraviti najbolji i održivi rezultat?

Ovo su pitanja na koja dobijamo razne i (totalno) kontradiktorne odgovore, a takođe je i tema u kojoj se prednjači sa mitovima i pogrešnim uverenjima. Zato ću se potruditi da vam prenesem istinu, ono što zagovara nauka, što je temelj svake dijete.

Trenutno postoji barem hiljadu vrsta dijeta, a neke od popularnijih su: keto, paleo, atkins, mono, voćna, ishrana samo sirovom hranom, ishrana u potpunosti bez mesa, hrono, itd... Bitno je da znate da svaka dijeta koja ima 100 pravila i gde morate da sasečete celu grupu namirnica jednostavno nije dobra, nije zdrava, nije dugoročna, nije životno održiva i ne padajte na to. Ono što je važno za bilo koju dijetu, ukoliko je cilj skidanje telesnih masti, to je kalorijski deficit.

bundeva01.jpg

Vi ne morate brojati kalorije ukoliko ne želite, ali ipak kalorije se računaju. Sve ove dijete napravljene su tako da sasečete veliki broj onoga što jedete i tako indirektno naprave deficit u vašoj ishrani. Ne postoji dijeta na kojoj možete jesti sve i svašta koliko god hoćete. Za koju god da se dijetu odlučite trebalo bi da unosite manje kalorija nego što vam je potrebno za održavanje težine i tako će vremenom dolaziti do gubitka telesne masti. Verujte, to je jedina istina.

Jedan kilogram telesnih masti je 7700 kalorija, što znači da bi trebalo da budete u deficitu svaki dan približno 500 kalorija da biste za 2 nedelje izgubili oko kilogram masti. Zato nemojte požurivati ovaj proces, jer možete naneti ozbiljnu štetu zdravlju, izgubiti mišićnu masu i povratiti kilograme nakon dijete u rekordnom roku.

bumdeva2.jpg

Najbitnije od svega je da ne gledate na to kao na dijetu, da ne mučite sebe, već da uživate u procesu, da jedete nutritivno bogatu hranu, stvorite zdrave navike i zdrav životni stil, da se edukujete o svom telu i njegovom funkcionisanju.

Dijete dođu i prođu, a ono što vam ostaje za ceo život su zdrave navike i ljubav prema sebi i svom telu. Srećno!

Aleksandra Cvijović / možete je pratiti na instagramu https://www.instagram.com/sandrafitzivot/

Pročitajte i Zbogom dijeto pravilnom pripremom hrane do vitke linije

.

Uključite u ishranu PEČENU BUNDEVU

Pekla sam je na papiru za pečenje (bez kore), kada se prohladila, preko nje sam sipala malo domaćeg bagremovog meda i posula je mlevenim lanom, cimetom, semenkama susama, orasima.

Bundeva je prilično niskokalorična namirnica, oko 26 kcal/100g! Da, da, dobro ste pročitali, samo 26, ali je zato prepuna vitamina i minerala (A, C, E, K, B1, B2, B6, folna kiselina, mineral kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa). Takođe, jak je antioksidans, jer obiluje beta karotinom, koji ima višestruko zaštitno delovanje na organizam - blokira dejstvo slobodnih radikala. U tradicionalnom lečenju bundeva se preporučuje kao diuretik.

Pročitajte još