pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

Zlatne zemičke za savršene burgere

Znate one okrugle zemičke sa susamom iz kojih viri savršen burger, sir i salata? Mislim baš na one koje nas mame sa reklama. Sto puta sam pomislila da ih napravim jer kada ih kupim nisu baš tako meke i sveže, a obično su upakovane u kesice i pune su aditiva. U potrazi za receptom isprobala sam više varijanti i priznajem da nisam imala mnogo uspeha. Ili su tvrdi, ili gnjecavi, previše rastresiti kad se preseku, nekad suvi čak i pljosnati jer se testo ne podigne kako treba.

zlatne_zemicke04.jpg

Nedavno sam kupila burgere od posebne vrste mesa, za koje kažu da su najbolji na tržištu i nameračila se da za najbolje meso napravim i najbolje zemičke. Baš onakve kao na slici. Setih se da sam nedavno u moru sajtova i instagram profla o hrani našla jedan koji mi je privukao posebnu pažnju. Možda je i sam naziv Kredenac asocirao na nešto tradicionalno i dobro.

Ukucah – zemičke najbolji recept kredenac i hop…opet ona slika kojoj ne možeš odoleti. Ipak, da ja bolje pogledam šta sve tu ima…i tako, listajući i čitajući recepte savršenih jela koja ova divna kuvarica sprema i pozitivne komentare velikog broja pratilaca, shvatih da neće biti greške ako izaberem baš njen recept.

zlatne_zemicke01.jpg

Ono što me je posebno oduševilo je brzina i lakoća pripreme, nema mnogo mešanja testa, a nema ni mnogo sastojaka, pritom sve ih već imam u kuhinji. Jedino je potrebno dva puta sačekati da testo nadođe, jednom kad se umesi mikserom i drugi put kad se naprave loptice i poređaju u pleh.

Umutila sam testo bukvalno za pet minuta, podiglo se za 15, a onda je sledio najzanimljiviji deo – oblikovanje loptica. Obožavam mekano testo u rukama i da se igram sa njim. Podseća me na detinjstvo kada je mama pravila testo samo da bismo se sestra i ja igrale (danas to isto radi sa unukama). S’ obzirom da kod mene ništa nije baš kako je zacrtano i mora, tako mi ni kuglice nisu bile jednake, bilo ih je za dve više, ali to nije bilo bitno, jedva sam čekala krajnji rezultat.

Poređala sam loptice na pleh i sačekala da opet narastu. Na kraju sam ih premazala umućenim žumancetom, posula susamom i ispekla.

zlatne_zemicke03.jpg

Da ste videli to zadovoljstvo na mom licu kad sam ugledala zlatno-žute, taman kako treba debele i k’o duša meke zemičke. Konačno mi je pošlo za rukom, pomislih. Odmah sam otkinula komadić jedne da probam - testo vazdušasto, ukusno, ono žumance i susam daju neki poseban šmek.

Burgeri su bili odlični, a ja ponosna domaćica koja se hvalila umećem. A zapravo, sva zasluga pripada divnoj dami koja se krije iza naziva Kredenac

Potražite je, sigurna sam da će i vama otkriti neke tajne koje niste sami mogli da dokučite. Ja već znam šta sledeće spremam po njenom receptu

Recept sa profila Kredenac:

Za 8 loptica,kugli potrebno je:

1 kesica suvog kvasca, 250 ml vode, 450g brašna, 3 kašike putera, 3 ravne, najravnije kašike šećera,1 ravna kašika soli,1 kašika ulja običnog ili maslinovog, jaje za premazivanje, susam.

Viljuškom razmutiti kvasac u mlakoj vodi i ostaviti desetak minuta.U posudi izmešati ostale sastojke, dodati nadošao kvasac i mikserom umutiti da se dobije elastično testo, a na radnoj, pobrašnjenoj površini premesiti testo i ostaviti da se udvostruči.Testo malo razvući prstima i podeliti na 8 delova. Na malo brašna (testo je još uvek pomalo lepljivo) ga obraditi i oblikovati u loptu između dlanova i staviti na pek papir u pleh. Voditi računa da budu odmaknute. Ostaviti ih da se udvostruče i onda premazati jajetom prethodno viljuškom umućenim sa jednom kašikom vode. Posuti susamom. Peći na 190 stepeni petnaestak minuta uz proveru.

Prijatno.

Pročitajte još